2011. október 8., szombat

Mire figyeljen, ha öntözőrendszer szeretne kertjében! (folytatjuk)

Minden kerttulajdonosnak aki öntözőrendszert szeretne kertjében, gondot okoz, hogy milyen rendszert telepítésen a kertjébe. Melyik márka válasza, milyen kivitelezőt válaszon. Ebbe a bejegyzésembe szeretnék segíteni önnek, hogy legyen egy kis rálátása öntözőrendszerre.
Tudom írásommal a telepítő kollégák nem mindenbe fognak egyet érteni, hiszen mindenki másképpen fekteti az öntözőrendszereket, de vannak olyan szabályok amit (spórolás és/vagy tapasztalat hiány miatt) nem tartanak be, ráadásul ez még társul egy rosszul megválasztott márkával és már el is készült egy rossz öntözőrendszer. Egy - két éven belül a hibák kezdenek kibukni: a fű kiég, a növények tönkre mennek, a szórófejek meghibásodnak, a mágnesszelepek átengedne, az öntözőrendszer esőben locsol, és még ezernyi probléma ami egy rossz választás eredmény. És az öntözőrendszer javítani nagyon nehéz, ha új szórófejeket kell elhelyezni olyan területekre, ahová a kivitelező nem is rakott.


  
Mire figyelje amikor megkapja az árajánlatokat!
Hogyan lehet felismerni a jó mesterembert?  Nem mindig az olcsó jó, sőt...!

Melyik márkát válasza!
Mindig mikor elmegyek egy kertbe akkor jön a kedves tulaj a kérdéssel: És ön milyen rendszer telepít?
És én ekkor elmondom, hogy csak is kizárólag a Hunter telepítem! De miért is?
Elmondom, már a legelején, hogy ez egy jó, megbízható márka és aki a engem ismeri az tudja, hogy nem szeretek vissza járni javítani,de ... És itt jön a,de ...
Ez az nem azt jelenti, hogy a többi márka rossz lenne! Igazából, ha nézzük a világon letelepíttet öntözőrendszereket akkor igazából két nagy márka van akik igazán elfogadottak és megbízható jó anyagokat gyártanak és ez pedig a Hunter és Rain Bird.
De nézzük a többi céget:

TORO
Hát igen, a Toro! Mindenki ismeri, találkozott a nevével és sokan telepítik is. De mi is vele a baj? 
Először is drága. Egy Flo-Plus mágnes szelep 11000 - 12000 Ft addig a Rain Bird DV 100 mágnesszelep 10000 Ft, ráadásul a szerelési tapasztalatai azt mutatják, hogy a szerelt rendszerek közül a leggyakoribb meghibásodások a Toronál jelentkeznek. A mágnesszelep 2 - 4 év után átenged, a szórófejek (sokat fogyasztanak és) egy idő után már képtelenség állítani, eső érzékelők megbízhatatlanok, stb... Szóval ez a cég sok sebből vérzik, ráadásul íg a többi cég fejleszt addig a Toro nem, nem ügyel arra, hogy a rendszere víztakarékos és elérhető árú legyen. Így hát, drága és rossz konstrukció!


RAIN BIRD
A márkát nem telepítem,de tisztelem. Anyagai megbízhatóak, a golf és labdarúgó pályák öntözésében nagy tapasztalatokat szereztek, folyamatosan fejlesztenek. A javítások során nem találkoztam még olyan Rain Bird rendszerrel ami anyag hiba miatt nem működött volna. Fejlesztésik jók és korszerűek, szórófejeik még idővel is könnyen állíthatóak. Én személy szerint az automatáit nem szeretem, mert nem felhasználó barátak.
Egy szóval akinek Rain Bird rendszert telepítenek az biztos, hogy jó rendszert kap, ráadásul aki ezt a márkát építi az biztos, hogy jó öntözős, mert tudja, hogy mi a jó öntöző alapja.

SIGNATURE (régen NELSON)
Egy közép kategóriás öntözőrendszer, amit ha jól megépítene az hosszú ideig elketyeg. A mágnesszelepei egy idő után átengedhetnek, szórófejei egy idő után bizonytalanul működnek. A spray típusú szórófejei teljesen  Hunter koppintás, ráadásul, hogy eladták a Hunternek az MP rotátor licencét, így meg is szabadultak a világ egyik legkorszerűbb és legjobb szórófejétől.  


HUNTER
Itt sajnos avatott vagyok én is, hiszen telepítem, de megpróbálom tulajdonságait úgy leírni, hogy ne legyek elfogult, bár ez nehezen fog menni, mert családi házak öntözőrendszeriben szerintem nagyon jó és megbízható termékeket gyártanak. A cég sokat fejleszt, fejlesztéseik korszerűek és víztakarékosak, automatáik könnyen kezelhetőek és felhasználó barátak. A Hunter cég  garanciális cseréje a 2010 éveben 0,01% , ez azért mutat valamit. Árai elérhetőek, rendszer megbízható, a PGP rotoros szórófejét közel 60 éve változtatások nélkül gyártja, úgy, hogy a  világ legsikeresebb forgófejes szórófeje. 2009 évben meg vette a cég az MP rotátor licencét, ezzel nagyon - nagyot lépet előre a minőségi öntözésben
Két dolog ami nem szeretek benne, az egyik a spray fejei a másik pedig az Eco-Logic automata ....

(Folytatás hamarosan!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése